
De nieuwe editie van ‘Oostende voor Anker’, het grootste festival van de zee in de Lage Landen, van donderdag 19 mei tot zondag 22 mei 2022, viert deze editie 500 jaar Magellaan.

Tijdens ‘Oostende voor Anker’ zal je een unieke collectie zee- en wereldkaarten en artefacten kunnen ontdekken, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Dankzij die tentoonstelling zetten wij ook Vlamingen in de schijnwerpers die een belangrijke rol speelden tijdens die uitzonderlijke ontdekkingstocht.
Ferdinand Magellaan (1480-1521) was een Portugese ontdekkingsreiziger (vandaar dat hij in de geschiedenisboeken vaak met zijn Portugese naam Fernão de Magalhães vermeld staat). Hij ontdekte met zijn schip de ‘Nao Victoria’ onder andere de Straat van Magellaan tussen Zuid-Amerika en Vuurland.
Begin zestiende eeuw streden Portugal en Spanje om de heerschappij over de nieuw ontdekte handelsroutes over zee. Portugal had het monopolie op de Afrikaanse en Aziatische zeehandel en Spanje op de Amerikaanse. Omwille van de hoge winstgevendheid wilde Spanje (Karel V) maar al te graag het Portugese monopolie op de Aziatische specerijenhandel doorbreken.
Omdat Portugal de zeeroute via kaap de Goede Hoop controleerde en omdat Vasco Nuñez de Balboa in 1513 de Stille Oceaan had ontdekt, werd een expeditie uitgerust onder het bevel van Magellaan met het doel Amerika te omzeilen en langs die route de specerij-eilanden te bereiken.

De Nao Victoria, een replica van het ondekkingsschip van Ferdinand Magellaan voor Oostende !
Als eerste ontdekkingsreiziger die rond de hele wereld voer, bewees Magellaan dat de aarde rond was. De reis zelf die meer dan twee jaar duurde, had te kampen met winterstormen, muiterij, scheurbuik en andere gevaren. Enkel de bevelvoerders hadden noties van de zeilvaart.
Wat een onverschrokkenheid was er niet nodig om in die omstandigheden onbekende oceanen op te gaan! De zeeroutes naar de Molukken- rond Afrika (zoals Vasco da Gama voer) of via een westelijke route rond Zuid-Amerika (zoals Magellaan voer)- lieten toe om de massale tolheffingen langs de karavaanroutes te vermijden, die de oosterse specerijen “peperduur” maakten.
Die ontdekkingsreizen waren de aanzet tot een nooit geziene wetenschappelijke, culturele en filosofische kettingreactie waarop een goed deel van de wereld nog steeds drijft.
Met dank aan de Ambassadeur van Spanje in Brussel, Oostends schepen Kurt Claeys die de aanzet gaf en dank aan twee onverzettelijke believers Kurt Defrancq (duizendpoot) en Robert Devriend (oud kapitein) .
Oostende voor Anker’, van donderdag 19 mei tot zondag 22 mei 2022.

Het traject van Ferdinand Magellaan. Vertrok in 1519, stierf in een gevecht in 1521 op de Filipijnen.