
De watersportbeurzen vormen het moment bij uitstek om nieuwe jachten voor te stellen. Alleen zijn die beurzen dit najaar een dubbeltje op hun kant. De nieuwe Brussels Boat Show hield het in het voorjaar reeds voor bekeken. Gezien de ontwikkelingen van de Covid-pandemie, zeker in het Brussese Gewest, geen onterechte beslissing. De Nederlandse Hiswa te Water in Lelystad, hield de spanning er in tot twee weken voor de startdatum, maar gooide toen ook de handdoek in de ring. Het Cannes Yachting Festival (7 tot 12 september 2021) weet voorlopig van geen wijken. Met inachtneming van de nodige beschermingsmaatregelen valt daar het nieuwe en vernieuwde aanbod van de internationale Yachtingindustrie te bewonderen. Ook Genua in Noord-Italië (16 tot 21 september 2021) prijkt nog op de kalender.
Maar de botenbouwers in de getroffen regio’s blijven niet bij de pakken zitten en organiseren ‘opendeurdagen’ en proefvaartmomenten. We zetten een paar nieuwe jachten voor. Daarbij valt op dat er niet op een voetje meer gekeken wordt. Leefbaarheid aan boord is een belangrijk basisgegeven. Ander steeds weerkerend aspect is de duurzaamheid, zowel wat betreft aandrijving als gebruik van materialen en grondstoffen.
Eerste Voyager 61 te water gelaten
Met de tewaterlating van de Voyager 61, het eerste exemplaar van een nieuwe lijn van luxe mini-superjachten, zorgt de Van den Hoven-werf in Nederland voor een nieuwe benadering. De Voyager 61 is ontworpen en gebouwd om aanmerkelijk verder op hogere snelheden te varen.
Het interieurontwerp biedt een combinatie van ruimte, licht en transparantie, allemaal binnen een zeer gerieflijk woongedeelte. Een grote open kombuis op het hoofddek is verbonden met de salon en de eetkamer, waarbij één vloeiend meubelstuk de indeling eenvoud verleent en tegelijkertijd optisch veel ruimte genereert. Op vergelijkbare wijze worden op het benedendek glazen wanden en deuren gebruikt in de badkamers om één doorlopende ruimte te creëren. Uitgebreid gebruik van glas in de opbouw completeert de lichte en luchtige sfeer op de Voyager 61 en staat tegelijkertijd borg voor schitterende uitzichten.
Met een lengte over alles van 18,38 m en een breedte van 5,55 m oogt de Voyager 61 fraai en elegant. De twee Volvo Penta D11-725 (533kW) motoren zorgen voor een snelheid van om en bij de 21,5 knopen. Gewicht/waterverplaatsing: 43 ton. (Zie foto bovenaan).
J/Boats gaat elektrisch met Torqeedo pod drive.
De nieuw geïntroduceerde J/9 daysailervan J/Boats zet in op comfortabel, gemakkelijk en efficiënt zeilen. Daar draagt de Torqeedo elektrische pod-drive aan bij, die J/Boats aanbiedt als fabrieksgeïnstalleerde optie op de 28-voeter.

De elektrische aandrijfoptie op de J/9 omvat een Torqeedo Cruise 4.0 pod-drive met een dubbelbladige klapschroef, aangedreven door een Power 48-5000 lithium-ionbatterij met een 650W-lader die rechtstreeks kan worden aangesloten op de walstroom van de kade. Het Torqeedo-pakket bevat ook een gemakkelijk af te lezen cockpitdisplay dat de batterijstatus en het geprojecteerde rijbereik bij de huidige snelheid weergeeft, en een handige app voor mobiele telefoons die draadloos verbinding maakt om alle gegevens op afstand weer te geven
Jaktar J-30: ontworpen voor verkenning
Vripach Yacht Design pakt uit met de Jaktar J-30, geïnspireerd door kustavonturen in het verre noorden. Gebouwd van aluminium van marinekwaliteit en uitgebreid getest tijdens het productieproces, brengt het ontwerp een evenwicht tussen functionele prestaties en mooie, elegante esthetiek..

Met een lengte van slechts 9,69 m is de Jaktar 30 zowel geschikt als expeditieboot, vissersboot of recreatievaartuig voor een familieweekend. Met een maximale breedte van 2,55 m kan hij op een aanhanger naar elke kustlijn ter wereld worden gesleept. De Scandinavische minimalistische chique esthetiek wordt ondersteund door de Nederlandse expertise van Vripack. Een set met twee motoren geeft een gecombineerd vermogen tot 600 pk en een maximumsnelheid van 46 knopen.
Het volledig gelaste ontwerp biedt een veilige en stabiele ervaring onder alle omstandigheden, van meer tot rivier tot oceaan. Responsief manoeuvreren, zuinig brandstofverbruik en panoramische ramen aan de moderne 90-graden zijkanten bieden beschutting en vergezichten. Ideaal voor gezinnen, aanbeden door ontdekkingsreizigers. Gebouwd voor het leveren van prestaties en comfort in de zwaarste omstandigheden. Wil een boot het avontuur op de eerste plaats kunnen stellen, dan vereist het uithoudingsvermogen, veelzijdige techniek en een doordacht ontwerp. De Jaktar J-30 heeft dat in overvloed.
Arcona 415, het eerste jacht met standaard Zero Emission-voortstuwing.
Arcona Yachts presenteert met de nieuwe Arcona 415, het eerste in serie geproduceerde zeiljacht met standaard elektrische voortstuwing.
Elektrische voortstuwing is al beschikbaar in de hele Arcona-vloot als upgrade-optie en Arcona Yachts is er trots op de grootste vloot van elektrische ‘zero-emissies’-jachten op het water te hebben, de eerste is de Arcona 380Z die in 2015 werd gelanceerd.
De behoeften van klanten veranderen, zij vragen vaak naar een jacht dat de ruimte heeft om met vrienden of volwassen familieleden te varen, dus de optie van een versie met drie of twee hutten met een extra en suite in de eigenaarshut wordt steeds vaker gekozen.
De Arcona 415, met haar prachtige lijnen, moderne rompvorm, open spiegel, meer toegankelijke opbergruimte en meer licht, zet de traditie van Arcona 410 voort als een hoogwaardige performance cruiser. In termen van vermogen is een elektrische motor van 15 kW het equivalent van een dieselmotor van 50 pk op 40-43ft jachten.

Voor het voortstuwingssysteem werd een beroep gedaan op Oceanvolt, dat ’s werelds absolute topbedrijven vertegenwoordigt als het gaat om het ontwerpen en vervaardigen van elektrische motorsystemen. Het lichtgewicht systeem maakt gebruik van hydroregeneratie via de propeller om tijdens het zeilen vermogen te regenereren en op te slaan in het voortstuwingsbatterijpakket voor later gebruik. Regeneratie hangt af van vaarsnelheid, vastgesteld werd dat de hydroregeneratie begint wanneer het jacht vaart met een snelheid van slechts 3,3 knopen.”
De voordelen van elektrische aandrijving zijn talrijk; het ontbreken van een uitlaat en het elimineren van emissies, de voortdurende kostenbesparing versus het tanken met diesel, het minimale bedrijfsgeluid en trillingen, de grotere leefruimte, het volledige energiebeheer, het gebruiksgemak en onderhoud, en het hebben van een algehele lichter gewicht dus betere prestaties.