
Manuel Pardi keerde onlangs terug naar zijn thuishaven Buenos Aires na een drie maanden durende reis van4.000 mijl in een gerestaureerde 28-voet zeilboot met stalen romp. Bestemming Antarctica. En hij deed het duurzaam zonder fossiele brandstofmotor of generator aan boord.
Foto’s: João Paulo Barbosa
In plaats daarvan was de boot uitgerust met een volledig elektrisch Torqeedo-voortstuwingssysteem, dat onderweg werd opgeladen door zonne- en windenergie.
Eigenlijk was dit voor het zeiljachtje de tweede reis naar Antarctica. De eerste werd in 1987 uitgevoerd door de oorspronkelijke bouwer en eigenaar van de zeilboot, Hernán Álvarez Forn. Toen Manuel Pardi zijn eigen reis naar het ijzige continent begon te plannen, ontdekte hij de boot , verlaten en in een slechte staat. Hij raakte bevriend met de eigenaar en samen met Francisco Gigena, een oude traditionele botenbouwer, werkten ze aan de wederopbouw van jachtje om het weer zeewaardig te maken.

Helaas stierf de eigenaar in november 2020 op 94-jarige leeftijd, slechts een paar maanden voordat Manuel Pardi zijn reis naar Antarctica zou aanvatten.
Vanaf het begin wilde Pardi een boot die milieuvriendelijk en zelfvoorzienend zou zijn. “Ik wilde de meest ongerepte plek op aarde bereiken zonder te vervuilen”, zei hij. “Mijn doel was om naar Antarctica te gaan en nul CO2-uitstoot te genereren.”

Bij de wederopbouw van ‘Pequod’, zo heet de boot, hebben ze de oude dieselmotor verwijderd en vervangen door een Torqeedo Cruise 4.0 pod-drive met een klapschroef en een Torqeedo Power 48-5000 lithium-ionbatterij. Voor het opladen op zee installeerden ze een reeks zeer efficiënte zonnepanelen, een 350 W windgenerator en een hydrogeneratiesysteem om elektrische energie op te wekken uit het water dat onder de boot stroomt. Naval-Electric SAS uit Buenos Aires was verantwoordelijk voor de installatie, integratie en inbedrijfstelling van het complete elektrische systeem, dat ook een batterijmonitor, oplader, omvormer en zonnelaadcontrollers omvatte, allemaal beheerd door een mobiele app.
Manuel Pardi en zijn twee bemanningsleden gingen op de eerste dag van 2021 van start en kwamen op 17 februari aan op Deception Island aan de kust van het zuidelijke continent, na een schrikwekkende doortocht onder zeil van de Drake’s Passage met golven van 20 tot 30 meter.
“Door de sterke noordwestelijke wind en de bergen water om ons heen zag de ‘Pequod’ eruit als een ijsblokje in een cocktail”, aldus de schipper.
Zij genoten van een paar rustige dagen op het prachtige en spectaculaire vulkanische eiland. Voordat ze vertrokken voor de terugreis, voldeden ze aan het verzoek van de familie en verstrooiden ze de as van de bouwer en oorspronkelijke schipper van ‘Pequod’, Hernán Álvarez Forn. Eind maart kwamen ze terug in Zuid-Amerika.
,,De haalbaarheid van een volledig elektrische oceaanzeilboot met oplaadbare energiesystemen hebben we met deze tocht afdoende bewezen”, zegt Nicolás Fóthy, CEO van Naval-Electric SAS. “De ‘Pequod’ had niet eens een hulpbrandstofgenerator. Daarom is deze expeditie een mijlpaal in het zeilen op deze breedtegraad.”
