• Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
  • Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
Bootmagazine.be logo
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be

Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst

By admin on 17 juni 2017 in Lekkers langs kant en wal, Nieuws

In Zeeland zijn de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen 2017 geoogst. Deze aan touwen in het water gekweekte mosselen dienen zich altijd vier tot zes weken eerder aan dan de mosselen van de bodemcultuur (waarvan het seizoen naar verwachting start op 28 juni). De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een echt nicheproduct dat gretig aftrek vindt in België en in de Nederlandse restaurants. De productie bedraagt ongeveer 5 procent van het totale Nederlandse mosselaanbod.

‘Malse, zilte, mossel

De Vlaamse radio-dj en kookblogger Sven Ornelis is een fervente mosselliefhebber en was te gast bij de start van het nieuwe hangcultuurseizoen. “Elk jaar is het weer uitkijken naar de nieuwe mosselen. Ik ben aangenaam verrast door deze vroege Zeeuwse hangcultuurmossel. Ze zijn mals en zilt, je proeft echt het verschil met de bodemcultuur, ze hebben beide hun eigenheid. Mosselen lenen zich bovendien tot de plezante, maar vooral lekkere én gezonde recepten die ik wil maken. Daarvoor hoef je echt geen chef te zijn. Je kan er zelf creatief mee aan de slag. En dan samen met vrienden aan de keukentafel: dat is op en top genieten!”

Kweken aan touwen

In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden hierna in kousen in het water ‘opgesokt’, waarbij ze in twee jaar uitgroeien tot volwassen mosselen. Bodemcultuurmosselen worden al 150 jaar in Zeeland gekweekt, maar dit kweken aan touwen is voor Nederland relatief nieuw. In de jaren ’90 begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur. In Nederland heerste op dat moment mosselschaarste. Daarnaast bleken de werkhavens die overgebleven waren na de realisatie van de Deltawerken ideale beschutte locaties voor hangcultuur. In Spanje en Italië, waar juist veel gebruik wordt gemaakt van de hangcultuurtechniek, werd de kunst afgekeken. Na jaren van experimenteren werd het een commercieel succes. “Klanten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben. Daar spelen wij op in,” aldus , een van de leden van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers.

De afgelopen jaren is de technische kennis van het werken met hangcultuur sterk geëvolueerd in Nederland. Voor het vangen van mosselzaad gebruiken de mosselkwekers (bodem- en hang) nu op grote schaal zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties. De installaties hebben touwen of netten in het water hangen waar de babymosselen zich aan vast hechten. “Nu meer mosselkwekers de techniek gebruiken, dienen zich ook volgende vernieuwingen aan,“ zo zegt Schot. “Dankzij kennis die wij met zijn allen uit Nieuw-Zeeland hebben gehaald, gaat bijvoorbeeld ook het mechanisch oogsten nu een stuk beter en sneller.”

Keurmerk Zeker Zeeuws

Alle Nederlandse hangcultuurkwekers hebben hun locaties in Zeeland. De kwekers zijn verenigd in de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers. De kwekers leveren hun mosselen onder het label Zeker Zeeuws. De vereniging ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels.

Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct ’ staat voor 100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief de kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO). Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

De start van het seizoen van de bodemcultuurmosselen wordt op 28 juni verwacht.

Bron: Tasted4you.be

 

Previous Story

Emirates New Zealand uitdager 35ste America’s Cup

Next Story

Volvo Ocean race naar tweejaarlijks ritme en 6de team voor editie 2017-18

Related Posts

  • Bootmag, de gratis krant van Bootmagazine

    By admin
    Vanaf nu vind u alle actueel nieuws uit de...
  • Gratis EmergenSea & Veiligheidsdag pleziervaartGratis EmergenSea & Veiligheidsdag pleziervaart

    By
    In samenwerking met de Federale...
  • Lomac krijgt Benelux dealerLomac krijgt Benelux dealer

    By
    Italian Yachts is de officiële dealer...
  • Spectaculaire start The Ocean Race in AlicanteSpectaculaire start The Ocean Race in Alicante

    By
    De 14e editie van The Ocean Race, de...

Bootmag-krant – 03 – 2022 WINTER

QR-code Boot e-mag 02 – 2022

Bootmag-krant 01 – 2022 – Lente

Bootmagazine Special: de Olympische Spelen Retro - Bestel nu! Slechts € 6,95 (gratis verzending.)

RSS Yachtweb.be

  • Candela raises $20M to unlock fast, electric and sustainable waterborne transport.

Watersportboeken bij Bol.com

Klik hier om Watersportboeken te bestellen

Google Ads Footer

logo
Copyright 2022 - 6minutes press (imprint KIM vzw)