• Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
  • Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
Bootmagazine.be logo
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be

Nederlands Oesterseizoen 2015-2016 officieel geopend

By admin on 14 september 2015 in Lekkers langs kant en wal

Oesters1Onder ruime belangstelling werd het nieuwe oesterseizoen plechtig geopend. Vanaf maandag 7 september worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE60 aan burgemeester Ger van de Velde-De Wilde van Tholen, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal. Deze overhandiging vond plaats op de Oosterschelde.

De eerste oesters die gesleept werden, waren platte oesters. Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het belooft een goed jaar te worden, de kwaliteit van de oesters is uitstekend en we kunnen vanaf nu genieten van de heerlijke Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde. Alleen in de kom van de Oosterschelde hebben we te kampen met de Japanse Oesterboorder. Maar met de flexibiliteit van de oestersector hopen we dit probleem op termijn het hoofd te bieden.”

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een ‘kor’. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. Deze hele week staat in het teken van duurzame en verantwoorde vis aangezien het Bewuste Visweek is, een initiatief dat gezamenlijk door MSC, ASC (Aquaculture Stewardship Council) en het Wereld Natuur Fonds voor het derde jaar georganiseerd wordt.

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Oosterschelde ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar drie nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde: Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Nederland: Axel Buyse, 2-sterren chefkok van Manoir Restaurant Inter Scaldes Jannis Brevet en Ernest van Hartingsveldt, Nederlands zangtalent, bekend van TV programma Bloed, Zweet en Tranen en gastzanger bij de Toppers.

Veiling

Het eerste vaatje platte oesters op Zeeuwse bodem werd geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem” voor bijdrage aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. De veiling vond plaats op Tholen in Sint-Annaland tijdens een grootse interregionale ondernemersbijeenkomst. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle. In totaal is € 7.550,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat. Uiteindelijk was het Vette Verhaart uit Yerseke die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste vaatje platte Zeeuwse oesters van 2015.

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door drie Zeeuwse gemeenten. De gemeente Schouwen-Duiveland die met de steun de culinaire rijkdom van het eiland wil tonen; gemeente Reimerswaal die zich als ‘oestergemeente’ in Nederland profileert en de gemeente Tholen die het ondernemende karakter van Tholen wil benadrukken. De komende dagen besteden aan enkele van deze topproducten extra aandacht.

Auteur: René Van Hoof / Tasted4you

Previous Story

Cruise rond de wereld met Costa Cruises

Next Story

De Zoute Zoen, Antwerpen

Related Posts

  • Rog, vis van het jaar 2021

    By admin
    VLAM heeft samen met de Vlaamse...
  • Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

    By admin
    Maandag 17 september heeft in Brasserie...
  • De ziltste zeevruchten hotspots in Europa…

    By admin
    De r-maanden (zoals september) zouden...
  • Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst

    By admin
    In Zeeland zijn de eerste...

Bootmag-krant – 03 – 2022 WINTER

QR-code Boot e-mag 02 – 2022

Bootmag-krant 01 – 2022 – Lente

Bootmagazine Special: de Olympische Spelen Retro - Bestel nu! Slechts € 6,95 (gratis verzending.)

RSS Yachtweb.be

  • Candela raises $20M to unlock fast, electric and sustainable waterborne transport.

Watersportboeken bij Bol.com

Klik hier om Watersportboeken te bestellen

Google Ads Footer

logo
Copyright 2022 - 6minutes press (imprint KIM vzw)