• Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
  • Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
Bootmagazine.be logo
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be

Lekkerste en origineelste gerecht met hondshaai, vis van het jaar 2015

By admin on 25 november 2015 in Lekkers langs kant en wal

Rob Stevens van restaurant D’Oude Pastorie uit Lochristi heeft het lekkerste en origineelste gerecht met hondshaai, de Vis van het Jaar 2015, op zijn kaart staan. Dat oordeelde de vakjury op de live finale van de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM, reikte de prijzen uit.

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor hondshaai als Vis van het Jaar 2015. Hondshaai is minder gekend maar heeft een groot potentieel voor onze vissers én voor onze keuken, zowel thuis als in de horeca. De Nationale Horecawedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van VLAM om de Vis van het Jaar meer ingang te doen krijgen bij de Belgische horeca.

De Nationale Horecawedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met hondshaai als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM. Eind oktober maakte de vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, een voorselectie uit de deze recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht.

De finalisten: Jurgen Brouillard van restaurant Da Vinci in Dendermonde, Olivier Stevens van brasserie Pakhuis in Gent, Benjamin Mahy van restaurant Le Cap des trois provinces in Ocquier, Rob Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi en Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke.

Rob Stevens, die zwaar onder indruk was na de prijsuitreiking, won met een recept voor zacht gegaarde hondshaai met gebrande prei, kastanjes en peterseliewortel.

Ingrediënten (voor 4 personen): 1 kg gestroopte hondshaai, 1 bundel jonge prei, 100 g kastanjes, 500 g jonge peterseliewortel, 200 g aardpeer, zonnebloemolie, peper en zout, sushi-azijn, gezouten citroen, verse tuinkruiden

Voor de céviche: 1 liter gevogeltebouillon, 1 bot dille, 3 laurierbladeren, 30 g verse koriander, 4 rode uien, 2 dl sushi-azijn, peperbollen, 3 g iota

Bereidingswijze: Laat de ingrediënten voor de céviche trekken in de gevogeltebouillon, zeef en bind met iota. Snij de hondshaai in gelijke stukken en pekel hem lichtjes. Kruid verder af met peper en gaar vacuüm tot een kerntemperatuur van 50°c.Koel in ijswater. Spoel de prei en snij in gelijke stukken, stoom gedurende 9 min. op 90°c. Marineer de prei met olie en sushi-azijn. Droog enkele preiresten in de oven op 90°c; en cutter tot stof. Schil de peterseliewortels en kook tot een gladde puree. Hou enkele peterseliewortels volledig en gaar in wat water en boter. Kruid af. Frituur enkele wortels tot mooie chips. Pof een deel van de kastanjes in de oven, snij enkele rauw tot fijne plakjes. Spoel de aardperen, snij in plakjes en kook beetgaar, marineer eveneens met olie en sushi-azijn. Brand de prei en de aardpeer en peterseliewortel in een droge pan. Haal de hondshaai van de graat en bak kort aan in boter en olie. Kruid af. Snij de gezouten citroen heel fijn, vermeng met céviche en tuinkruiden. Schik alles mooi op bord. Bereidingstijd 1u30.

De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de ‘Viskok van het Jaar’-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. De laureaten ontvingen elk: een ‘Viskok van het Jaar’-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge. De laureatenhuldiging gebeurde in aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM.

Auteur: René Van Hoof – Rubriek in samenwerking met “Tasted4you”

 

Previous Story

Markt van de pleziervaart, waar zit het plezier?

Next Story

‘Free Spirit’ Angelo wint ‘Beste film’ award

Related Posts

  • Rog, vis van het jaar 2021

    By admin
    VLAM heeft samen met de Vlaamse...
  • Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

    By admin
    Maandag 17 september heeft in Brasserie...
  • De ziltste zeevruchten hotspots in Europa…

    By admin
    De r-maanden (zoals september) zouden...
  • Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst

    By admin
    In Zeeland zijn de eerste...

Bootmag-krant – 03 – 2022 WINTER

QR-code Boot e-mag 02 – 2022

Bootmag-krant 01 – 2022 – Lente

Bootmagazine Special: de Olympische Spelen Retro - Bestel nu! Slechts € 6,95 (gratis verzending.)

RSS Yachtweb.be

  • OCEAN GLOBE RACE 2023

Watersportboeken bij Bol.com

Klik hier om Watersportboeken te bestellen

Google Ads Footer

logo
Copyright 2022 - 6minutes press (imprint KIM vzw)