• Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
  • Adverteren
  • Archief
    • Bootmagazine 2018 – jaargang 13
    • Bootmagazine 2017 – jaargang 12
    • Bootmagazine 2016 – jaargang 11
    • Bootmagazine 2015 – jaargang 10
    • Bootmagazine 2014 – jaargang 09
    • Bootmagazine 2013 – jaargang 08
    • Bootmagazine 2012 – jaargang 07
    • Bootmagazine 2011 – jaargang 06
    • Bootmagazine 2010 – jaargang 05
    • Bootmagazine 2009 – jaargang 04
    • Bootmagazine 2008 – jaargang 03
    • Bootmagazine 2007 – jaargang 02
    • Bootmagazine 2006 – jaargang 01
  • Waar verkrijgbaar?
    • Bootmagazine aan de Belgische kust
    • Bootmagazine in het binnenland
    • Bootmagazine in Zeeland
    • In de krantenwinkel in uw buurt
Bootmagazine.be logo
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be
  • Home
  • ABONNEMENT
    • PRINT: Bootmagazine Traveler & Specials
    • DIGITAAL: online magazine & e-mail newsletter
  • Nieuws
    • Verenigingen & Organisaties
    • Beurzen & Evenementen
    • Zeiljachten
    • Motorboten
    • Ribs & Semi-rigides
    • Materiaal, Uitrusting, Accesoires
    • B-2-B Watersportindustrie
    • Havens
    • Erfgoed
    • Toervaren & zeilvakanties
    • Charter & Cruises
    • Lekkers langs kant en wal
  • PREVIEW
    • Preview Bootmagazine Traveler
    • Preview Bootmagazine Specials
  • Boot e~magazine 2020 – 2021
  • Watersportnieuws.be

De Oesterij – Yerseke

By admin on 28 september 2015 in Lekkers langs kant en wal

De Oesterij in Yerseke is een historisch pand dat door de familie Dhooge tot een modern, sympathiek en gezellig uithangbord voor de oestercultuur is getransformeerd. Door een thematische opbouw is het geheel omgevormd tot een indrukwekkend overzicht van dit belangrijk Zeeuws product.

Indertijd werden het oester- en mosselrapen officieel verboden om te voorkomen dat de schelpdierbanken uitgeput zouden raken. De wildschuimerij had evenwel diepe sporen nagelaten en de Zeeuwen vroegen raad in het Franse Arcachon nabij Bordeaux. Vrij snel bleek evenwel dat de Nederlandse wateren bijzonder voedzaam waren voor de Franse oesters en kon zich een eigen ras ontwikkelen.

De dakpannencultuur zoals die in de oesterputten werd opgezet gaf een zeer degelijk rendement, maar raakte door modernere kweekmethodes in onbruik waardoor ook de oesterputten in verval raakten. De familie Dhooge reeds meer dan een eeuw actief in de oesterteelt, besliste onder impuls van vader Johan enkele jaren terug om enkele putten te restaureren. Ook zoon Jean schaarde zich achter het project en enkele oude putten werden samen met de bijhorende huisjes aangekocht waarop de restauratie startte.

De Oesterij is ondertussen uitgegroeid tot ene leerrijk, gezellig project waar men niet alleen alles over deze lekkernij te weten komt, maar waar men ze eveneens kan degusteren. Met kan in de Oesterij terecht voor een rondleiding die start bij de traditionele oesterputten, vervolgens trekt men langs de oesterloods met tentoonstelling en overzicht van de huidige Zeeuwse oestercultuur. Via een oud mosselponton eertijds gebruikt om mosselen te verwateren en in te pakken, komt men terecht in de mosselloods met overzicht van de mosselcultuur, beide loodsen worden aangevuld door de filmloods die voor schitterend beeldmateriaal zorgt en het reilen en zeilen van beide culturen pakkend in beeld brengt. Het hoogtepunt is vanzelfsprekend de proeverij. De zorg die aan de teelt en verwerking van de oester wordt besteed, kreeg niet alleen interesse in eigen land, maar de Oesterij zorgt eveneens voor export van dit Zeeuwse topproduct naar Thailand, Singapore en Hong Kong.

Los van de rondleiding kan men in de Oesterij ook terecht voor een rasechte maaltijd. Dit kan op het terras aan de oesterputten maar evenzeer in een oude loods vlakbij de Oosterschelde. Voor de uitbouw van het culinaire plaatje van de Oesterij doet Jean Dhooge een beroep op Hein van Kouwenhove. De voorbije drie jaar wist hij het culinair palet met typische producten te verrijken, hij serveert het assortiment 7 op 7. Jean is er zich van bewust dat de verdere uitbouw van het smaakassortiment, ook een verruiming van de keukenbrigade met zich brengt. Deze verruiming zal ongetwijfeld een grote naambekendheid inhouden, terwijl de verhoogde inkomsten hem de mogelijkheid bieden om zijn project o.m. de vernieuwing van de mosselkotter en de realisatie van het Oosterscheldeplatform te realiseren.

Voor onze degustatie kozen we voor een portie gegratineerde mosselen en een oesterassortiment. De leuk gegratineerde mosselen, 250 gr, waren erg lekker, mooi ziltig, vlezig en behoorlijk groot. Hein zorgt ervoor dat de kaas voldoende smaak uitstraalt maar ook dat de eigenheid van de mossel voldoende bewaard blijft. Het assortiment oesters, vers en puur natuur bestaat uit Zeeuwse creuse, platte Zeeuwse oester en Franse fin de claire. De consument kan naar believen, opteren voor 1. 3 6 of 12 stuks van elk. De fine de claire zorgt voor een leuk smaakgevoel maar moet qua echte smaakbeleving, ruimschoots de duimen leggen tegen het subtiele en uniek ziltig patroon waarmee de Zeeuwse creuse en de platte Zeeuwse oester, de smaakpapillen enthousiasmeren. Voor liefhebbers van de rauwe Zeeuwse oesters alleszins een onweerstaanbare aanrader.

De Oesterij – Havendijk 12 – 4401  NS Yerseke

Tel 33 113 76 04 00 – www.oesterij.nl

Open 7 op 7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

unieke smaakbeleving

mooi gerestaureerde oesterputten

interessant project, traditionele culturen krijgen een nieuwe impuls

Auteur: René Van Hoof / Tasted4you

 

 

Previous Story

Marifoongebruik in Nederland wordt betalend

Next Story

Oris Aquis Small Second

Related Posts

  • Rog, vis van het jaar 2021

    By admin
    VLAM heeft samen met de Vlaamse...
  • Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

    By admin
    Maandag 17 september heeft in Brasserie...
  • De ziltste zeevruchten hotspots in Europa…

    By admin
    De r-maanden (zoals september) zouden...
  • Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geoogst

    By admin
    In Zeeland zijn de eerste...

Bootmag-krant – 03 – 2022 WINTER

QR-code Boot e-mag 02 – 2022

Bootmag-krant 01 – 2022 – Lente

Bootmagazine Special: de Olympische Spelen Retro - Bestel nu! Slechts € 6,95 (gratis verzending.)

RSS Yachtweb.be

  • Candela raises $20M to unlock fast, electric and sustainable waterborne transport.

Watersportboeken bij Bol.com

Klik hier om Watersportboeken te bestellen

Google Ads Footer

logo
Copyright 2022 - 6minutes press (imprint KIM vzw)